"Slut med at leve livet igennem et filter"

Foto: Rene Kongsgaard fra Kongsgaard foto

Interview af Erickae Sommerhill

En dag gik det op for Naomi Rasmussen, at hun var blevet en bitter og småkynisk hustru, mor og medarbejder uden energi. Noget måtte ændres. Uden at kende rejsens endemål, tilmeldte hun sig Manning Inspires Coachuddannelse. Og selvom Naomi kun lige er blevet færdig med uddannelsen, har den allerede sat ret markante spor i hendes liv…

”De sidste 10 år har jeg arbejdsmæssigt fået masser af muligheder for udvikling og er nærmest dagligt sprunget ud over klippen.” Naomi Rasmussen er 47 år, gift og har tre sønner. Hun har arbejdet i den samme virksomhed i de seneste 25 år, med skiftende ansvarsområder. Indtil for nylig lå familielivet på en (ufrivillig) andenplads i hendes liv; Arbejdet havde lige så stille ædt al hendes energi. Og glæde.

"Jeg arbejder i en virksomhed, hvor der bliver givet et meget stort ansvar ud til medarbejderne. Det har givet mange udviklingsmuligheder, og de mange arbejdsmæssige udfordringer har et langt stykke hen ad vejen været megasjove, og jeg har hentet energi i dem. Men pludselig opdagede jeg, at de var blevet tunge og energidrænende.”

Det er tydeligt, at Naomi bliver berørt, når hun fortæller, hvordan hun i bakspejlet kan se, at hun egentlig bare gled med og påtog sig opgaver, der krævede mere energi, end hun havde, for det fik mærkbare konsekvenser. 

”Jeg syntes, jeg var blevet så træls og negativ. Jeg kunne høre mig selv sige ting som: ”Det skal gøre ondt, før det gør godt”, og når folk sagde, ”Puha det er hårdt”, så var jeg blevet sådan lidt kynisk, ”Dér har vi andre også været – hvorfor tror du, det skulle være anderledes for dig?””

Noget er helt, helt galt...
Naomi fortæller, hvordan mange sommerferier blev brugt til at reflektere over at ”noget var helt, helt galt”. Først forrige sommer gik det op for hende, at hun faktisk havde stresssymptomer. Så efter ferien bad hun om at komme på nedsat tid, så hun kunne få styr på symptomerne. ”Det var fint at gøre det på den måde, og efter fire måneder var jeg tilbage på fuld tid – men med en ny indsigt: Jeg kom frem til, at der er masser af ting, der er spændende på mit arbejde – men  jeg manglede et ”andet ben” at stå på som en modvægt til arbejdet. Noget, der skulle være mit, adskilt fra arbejdet.”

Naomi havde i længere tid været interesseret i coaching, men havde også skubbet det lidt væk som værende et modefænomen. Hun var dog tilmeldt Sofia Mannings nyhedsbrev, og en dag læste hun noget, som ramte hende. ”Sofia skrev om coachuddannelsen. Hun skrev, at om ikke andet ville den personlige rejse åbne nye døre og muligheder og give nye måder at se tingene på. Det var dét, der gjorde det for mig! Jeg stod i stampe i mit eget hoved, og jeg tænkte, at den rejse var jeg nødt til at tage.”

Værdiarbejde - en sand øjenåbner
Naomi begyndte på coachuddannelsen i september 2017. Og det var på alle måder en øjenåbner. ”Da vi blev undervist i værdier, tænkte jeg ”Ja, for fanden, det er dét!”. Jeg forstod, hvordan man kan komme væk fra sine værdier, og hvad konsekvenserne er. Og hvordan man faktisk kan arbejde med at komme tilbage til sine sande værdier. Det passede jo så godt med, at jeg var kommet væk fra mig selv og var blevet mere ”noget andet”.”

På uddannelsen gik det op for Naomi, at hun havde ligget under for et meget stort behov for at bevise over for sig selv, at hun kunne ”det hele” både karrieremæssigt og privat. ”Som barn var jeg den søde, rare pige som aldrig sagde eller gjorde noget forkert. På et tidspunkt har jeg set nogen og tænkt: ”Det vil jeg også kunne!”. Og så er jeg gået målrettet efter det. Arbejdet har givet mig en fornemmelse af anerkendelse… At jeg var modig og dygtig, kunne sætte mig noget for og gennemføre det. Men pludselig kunne jeg se, hvordan jeg billedlig talt havde gået imod snestormen med bøjet hoved de senere år. Jeg havde ikke haft hjertet og mig selv med.”

Energigivende at droppe masken
Da jeg taler med Naomi har hun kun det femte og sidste modul tilbage af sin uddannelse. Og det er tydeligt, at uddannelsen allerede har sat markante spor, både personligt og på arbejdet. ”På coachuddannelsen oplever jeg, at man møder hinanden ærligt, uden filter. Det har været en kæmpe befrielse at få lov at prøve det, for det er sådan, jeg gerne vil være i alle relationer. Og det er i virkeligheden første step efter uddannelsen: jeg vil ikke længere spekulere på, hvordan andre oplever mig.”

Naomi fortæller, hvordan det har givet hende en kæmpe ro og energi at tillade sig selv at droppe de masker, hun normalt har haft en tendens til at tage på i mødet med andre. Og hun fortæller, at hendes nye, vigtigste værdi er ordentlighed, som i hendes terminologi handler om at møde andre åbent, fordomsfrit og uden filter.

Naomi griner. Jeg spørger, om ikke det kan give nogle knubs, når man begynder at vise, hvem man er og ikke bare lader sig modellere? Svaret kommer hurtigt og overbevisende: ”jo, det kan det helt klart! Men jeg tænker, at det er nødvendigt!”

Genopdaget styrke
For nogle år siden begyndte nye vinde at blæse i den virksomhed, Naomi er ansat i, med masser af nye udviklingsmuligheder til følge. Og det var i slipstrømmen af denne udvikling, at Naom opdagede, at hun umærkeligt var gået på kompromis med sine egne værdier og styrker. Styrker som hun nu er begyndt at (gen)opdage og værdsætte.

”Arbejdsmæssigt – i salgsmiljøet – bliver jeg måske opfattet som blød og meget reflekterende men det er faktisk en af mine styrker i det strategiske salgsarbejde, og en af grundende til, at jeg har haft succes med mine kunderelationer, at jeg kan møde kunderne åbent og med tillid og troværdighed. Det skaber tætte relationer. Det havde jeg bare glemt i den udvikling, jeg var inde i."

Efter hun er startet på coachuddannelsen er Naomi begyndt at møde kolleger og kunder på en måde, hvor hun ser mennesket bag i stedet for kun den sammenhæng, de arbejder i. ”Mine redskaber fra coachingen dukker op i måden, jeg snakker med mennesker på: Jeg lytter på en helt anden måde. Og jeg er begyndt at stå tydeligere frem som den, jeg er."

Farvel, Tankemylder - Goddag, Glæde!
I dag er Naomi nået frem til noget væsentligt. At anerkendelse langt fra er det vigtigste i livet. Hun er lettet over at have fået styr på sine værdier og at have fået et redskab, hun kan bruge, når tankerne kører i ring.

”Helt overordnet har uddannelsen givet mig et sprog, nogle værktøjer og indsigter, så jeg nu kan formulere for mig selv: ”Hvad handler det her egentlig om?”. Det har hjulpet med til, at jeg ikke har så meget tankemylder som før. Og så er jeg grundlæggende bare mere glad for og stolt af mig selv. Glæden er kommet ind i mit liv igen. Også i arbejdet!”