Mit favoritværktøj til at skabe overblik og balance

Idag vil jeg dele et af mine favoritværktøjer med dig.

LIVSHJULET er en øvelse, som du kan lave selv derhjemme, og som på en enkel og kraftfuld måde kan hjælpe dig til at få et indblik i, hvor du befinder dig i dit liv lige nu og hvilke mål, der kunne være relevante for dig at fokusere på for at opnå det, du ønsker. At vide, hvor du er, er det første og vigtigste skridt hen i mod at skabe det liv, du drømmer om. 

Værktøjet hedder Livshjulet, og er en øvelse, som ikke blot hjælper os til at få overblik ved at vise os et øjebliksbillede af, hvor vi er i vores liv lige nu, i dag.

Ved at illustrere dine livsområder grafisk, som i et hjul, vil du let og hurtigt kunne overskue, hvilke livsområder, der er velfungerende, og hvilke der eventuelt trænger til en kærlig hånd.

Øvelsen består i, at du lige nu fokuserer udelukkende på dig selv og dit liv. Det er for de fleste en unik mulighed, så nyd den og tag den alvorligt på en og samme tid.

Det vigtigste, når du udfylder livshjulet, er, at du er ærlig over for dig selv, og at du lægger din eventuelle perfektionisme til side. Målet er ikke, at hjulet skal se pænt ud. Målet er derimod, at hjulet reflekterer dit liv lige nu.

Vores livshjul vil se forskellige ud afhængig af, hvem vi er, og hvordan vi lever livet - ligesom det vil være forskelligt fra person til person hvor mange eger og livsområder, der er i hjulet.

 

Livshjulet

1. Tegn en cirkel og inddel den i fx 8 lige store dele – som eger på et hjul. Skriv ud for hver del et livsområde. Det kunne fx være: Karriere, Venner, Min-tid, Børn, Parforhold, Fritidsinteresser osv. Vores livshjul ser forskelligt ud afhængigt af, hvem vi er og hvordan vi lever vores liv, ligesom det vil være forskelligt, hvor mange eger og områder, der er i hjulet.

2. Når du har lavet livshjulet og inddelt det i livsområder, skal du overveje hvert område og give det en karakter fra 0 til 10. Spørg dig selv: - Hvor tilfreds er jeg? Giv hvert livsområde karakter og fyld derefter feltet ud med den pågældende karakter. (Det inderste af hjulet repræsenterer 0 og det yderste 10).

3. Dernæst laver du det samme livshjul med tilsvarende livsområder. Frem for at spørge dig selv hvor tilfreds du er med hvert område, spørger du nu dig selv: Hvor meget mental tid bruger jeg på hvert område? Igen på en skala fra 0 – 10 eller i procent, hvor meget mental tid, det vil sige, hvor meget tid bruger du på at tænke på, overveje, bekymre dig om hvert område? Fyld derefter feltet ud med den pågældende karakter. Hvis du angiver områderne i procent, kan dit livshjul sagtens langt overskride 100 procent. Det behøver ikke at gå op.

4. Til sidst laver du det samme hjul en gang til og spørger denne gang dig selv: Hvor meget fysisk/reel tid bruger jeg på hvert område? Angiv i skala eller procent. Det skal stadig ikke give 100 procent, men ærligt reflektere hvor meget reel tid du bruger på hvert område.

Har du ubalance i dit liv, vil det hurtigt vise sig på hvilke områder, du kan yde en indsats for at genskabe balancen. Hvor karaktererne fra områderne i det første og det sidste livshjul stemmer godt overens, det vil sige, hvor der er harmoni i mellem, hvor tilfreds du er og hvor meget fysisk tid, du bruger, vil du typisk have en fin balance. Ubalance opstår ofte, når vi bruger meget mental tid på et område, men ikke så meget fysisk tid. Her vil tilfredsheden ofte også vise sig at være lav.

Prøv selv og se på hvilke områder af dit liv du eventuelt kan skabe større balance.

God fornøjelse!

PS. Lige nu kan du få hjælp af mig til at handle på dine drømme og skabe et liv du selv er begejstret for med minikurset "Slip frygten - Grib drømmen". Første afsnit er allerede live. Klik på banneret nedenfor, eller LIGE HER og tilmeld dig i dag. Du får adgang til 4 videoer + gratis sparring og feedback fra mig.