Jeg har arbejdet med coaching og selvudvikling i mere end 20 år og selvom der er meget, der har udviklet sig på området gennem tiden, er der visse ting, der synes at blive ved med gælde. En af dem er, at når vi vender vores udfordringer til styrker, så sker der noget markant positivt i vores liv.
Og hvad vil det så sige at vende en udfordring til en styrke? Det betyder, at det du måske indledningsvist ser som en hæmsko eller en belastning i dit liv, ikke nødvendigvis er det, hvis du tager luppen frem og kigger lidt nærmere. Lad mig give dig et par eksempler.
Da jeg var en lille pige, blev jeg ofte set som sensitiv. Eller følsom. Og det var ikke ment som en god ting. Det var noget besværligt, noget som både skolen og min familie var bekymret over. Kunne jeg klare kravene? Ville livet blive hårdt for mig? Var jeg OK?
Det var jeg. Men det kunne jeg først rigtigt mærke, da jeg i mit voksenliv fik vendt, hvad det at være sensitiv også betød og forstod de positive aspekter: Nemlig at jeg også var rigtigt god til at mærke stemninger og registrere både egne og andres følelser, se og forstå ideer hurtigt og føle ind i mit næste skridt. Det som før var en svaghed, var pludselig (også) en styrke.
En af mine klienter blev som yngre kritiseret for at “fylde meget”. Hun fik tit at vide, at hun skulle dæmpe sig og skrue ned. Igennem sin ungdom og i starten af sit voksenliv, kæmpede hun meget med denne ydre dom, som hun havde fået gjort til en indre sandhed også. I dag, hvor hun har fået en anden forståelse af sig selv og af hvad det vil sige at “fylde”, bruger hun sin sit liv på at fylde foredragssale og inspirere sit publikum med sin store energi.
En studerende på min Coachuddannelse var helt sikker på at hans generthed ville forhindre ham i et blive en god coach. I dag er han specialist i at coache andre generte og introverte mennesker til at stå ved selv.
Med andre ord er en af de vigtigste ting, jeg har lært i selvudvikling, at jo mere du står ved, hvem du er, jo mere vil livet give dig tilbagee.
Så når du tager dig selv i at dømme dig selv for at være den, du er, så vend det om og spørg dig selv: “Er det sandt, det jeg dømmer mig selv for, eller er det modsatte lige så sandt”? Min erfaring er, at det er det ofte.
Kh. Sofia