Sådan får du talt sammen uden konflikter

Konflikter, små som store, privat eller på arbejdet er aldrig sjove, men mere eller mindre altid uundgåelige. Så hvordan håndterer man bedst ”The Talk”? Sofia Manning kommer her med et par bud.

Af Amalie Frøkjær-Rubbås

Vi kender det alle sammen. Du skal konfrontere en person med noget, de har sagt, gjort eller ikke gjort. Eller også er der pludselig en, der midt i kaffepausen på arbejdet eller midt i tv-serien derhjemme, siger; ”Vi bliver lige nødt til at tale sammen”, og det løber dig med det samme koldt ned ad ryggen.

Konflikter er aldrig sjove, men næsten altid uundgåelige. Så hvordan håndterer man bedst at tale om konflikter med sine nærmeste eller sine kollegaer?

”Hvis det er dig selv, der skal konfrontere nogen med noget, de for eksempel har sagt, som har såret dig eller noget, du gerne vil have, de skal gøre anderledes, så start først med, inden du overhovedet snakker med den, du har en konflikt med, at spørge dig selv, hvad du gerne vil have ud af samtalen”, siger Sofia.

”Jeg spørger altid mig selv; Hvad er det, du vil have ud af den her samtale? Hvorfor går jeg overhovedet ind i den her snak? Hvad ønsker jeg at få ud af den? På den måde bliver man både rigtig klar til selve snakken, men vigtigst har man nu en klarere ide om, hvad man gerne vil have outcomet skal være, inden man går i gang.

Find dit viseste sted

Sofia forklarer dog, at det udover at finde grunden til ønsket om snakken, samt hvad hun gerne vil have ud af den, er vigtigst altid at finde frem til sit viseste sted.

”I stedet for at gå med konflikten, så tænker jeg meget i, hvad det er, jeg egentlig har et problem med. Hvad er det, der forhindrer os i, at arbejde sammen eller være glade som gode venner eller kærester? Og derefter, og det er det vigtigste for mig, spørger jeg mig selv, hvad den viseste del af mig ville gøre? Hvad ville den mest kærlige del gøre? I stedet for at gå ind i, hvad der er rigtig og forkert”, siger hun.

”Vi skal lige tale sammen”

Sætningen som kan få selv de stærkeste drenge til at blive lidt nervøse, for hvad der mon skal komme deres vej, indeholder nogle af de mest almindelige ord - ”Vi skal lige tale sammen”. Sofia foretrækker og anbefaler, da også at man bør undgå den sætning. Hellere bare sige det med det samme, hvis det vel og mærke er noget, man rent faktisk kan tage lige der.

”Der er jo altid noget energi på, hvis nogen siger, at vi lige skal tale sammen. Jeg bliver da også lidt sådan ”shit”. Derfor er det egentlig godt, hvis man bare tager fat i det, når man har folk, så man ikke går og bygger sådan nogle frygthuse op”, forklarer hun.

Men hvordan skal man så reagere, hvis der alligevel er en, der siger den frygtede sætning?

”Prøv at være i det. Træk vejret. Og prøv at lytte. I de fleste konflikter er der jo ikke så meget at gøre end at passe på sine egne følelser og prøve at forstå den anden, uden dog at overskride sine egne grænser. Og så skader det heller ikke at spørge, spille lidt dum. Sige; ”Hvorfor siger du det?” Det får ofte den anden person til at stoppe op og tænke selv. For det er desværre meget sjældent at vi spørger på den måde. Også selvom det kan være ret effektivt til at få konflikten til at være en samtale i stedet for et skænderi”, siger Sofia.